Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/babelsou/fesztival2019.babelsound.hu/lib/phpMailer/PHPMailerAutoload.php on line 45
Babel Sound 2019

Ha szereted a jó zenét, és bele akarsz kóstolni a Világba, ha pihenni és feltöltődni vágysz, fel akarsz fedezni új hangokat, ha jó társaságban egyszerűen csak jól akarod érezni magad, gyönyörű környezetben, a Balaton partján…

Meszecsinka ( HUN )

Nagy Kultúrsátor - július 15. hétfő 23:00

Meszecsinka egyike a 12 legjobb magyar világzenei együttesnek a Dal+Szerző magazin külön WOMEX száma szerint. A zenekart Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben, nevét (magyarul Holdacska) egy bolgár népdalból kölcsönözték. Meszecsinka hét nyelven énekel, négy országból jön (Magyarország, Bulgária, Lengyelország és Horvátország) és Csodaországba tart, ahol a magyar és a bolgár folklór együtt él a flamencoval és a pszichedelikus rockkal, az orientális az experimentálissal. A zenekar aktívan turnézik. Bejárta Európát, játszott USÁ-ban és Kanadában, klipet forgatott a Vörös téren és road movie-t a Balkánon. A Kinyílok c. klip a vezető világzenei kiadó World Music Network és Európa egyik legismertebb népzenei magazinja, az fRoots video Top10-ében érte el a hatodik helyet.

Már az első albuma (2012) nemzetközi érdeklődést váltott ki, amely a német Hiperbole Records általi kiadáshoz és sok turnéhoz vezetett.

A második albumát (2014) a Vidor Fesztivál nagy színpadán mutatta be, 1500 ember előtt.

2015 nyarán jelent meg egy négy számos EP, amelyről azt írta a NOWMagazin: „olyan tűz ég benne, ami felperzsel”. Ősszel egy művészi klippel jelentkezett a zenekar.

A Global Hotspots program keretében Magyarország kulturális követeként előadásokat és workshopokat tartott dán iskolákban és egyetemeken. 

Meszecsinkát beválasztották azon tíz zenekar közé, akik a Budapesten megrendezésre kerülő WOMEX nulladik napján léptek fel nemzetközi szakemberek előtt. 

Meszecsinka harmadik albuma 2016-ban jelent meg és kiemelten pozitív kritikát kapott. A HVG „zseniálisnak” nevezte, a Magyar Narancs pedig „talán az év világzenei albumának”. Németország legnagyobb lapja, a Frankfurter Algemeine is méltatta a zenekart németországi turnéja nyomán.

2017 egy erős klippel kezdődött, ezután következett showcase New Yorkban USA legfontosabb világzenei expóján, az APAP-on.

 

Média:

„… vad és rendezetlen, mint a világegyetem végét ünneplő rave party filmzenéje…kelet-európai Kate Bush vagy Cocteau Twines…The Orbra és Ozric Tentaclesre emlékeztető trance hangulat…” Songlines Magazine UK

"A hazai világzene jelenleg futó legerősebb produkcióját nyújtó Meszecsinka folkgyökerű pszichedelikus popzenéjéknél talán nincs is most jobb a műfajban, és tessék megkapaszkodni, ezt globálisan értjük”. Lángoló Gitárok

"Szóljon álomban vagy ébren, garantáltan padló. Az a gyanúm, hogy megkaptuk az év világzenei lemezét, egyenesen a gyomorba, mélyen..." 

Magyar Narancs, Marton László Távolodó

„Tegnap este szívszaggató csúcsot ütött meg a Dromban a magyar trance-tánc zenekar Meszecsinka a hosszú, áramló haja mögé elbújó, a zene ütemére jajveszékelő, kiáltozó frontemberével, Oláh Annamarival. Bár egy klubban voltunk, nem volt nehéz elképzelni, ahogy százezer ember egy európai nyári fesztiválon egyszerre csapkod és hajladozik  válaszul Oláh színpadi szenvedélyére” NEW YORK MUSIC DAILY

"Ezek a folkban gyökerező kozmikus futárok természetes drogként hatnak. Meszecsinka beleszédít a mágikus és hipnotikus dallamaival." Journal Frankfurt (D)

Az a fajta folk, amely a bölcsességfogig hatol be. Nem a turistáknak szóló dalokkal, hanem dervistáncokkal és a médiumok extatikus sámánizmusával. Vagy rituális kivégzés zenei kíséretével. Dmoon.ru

„…magasabb szinten rezeg, mint szinte bármi, amivel eddig dolgom akadt a műfajban…Zene, hangszerelés, hangzás, ének és szöveg minden rögtől elemelve egyesül egy szakrálisabb térben” Lángoló Gitárok

"Az Álomban ébren újra egy tüzes, misztikus, keleties világba repít minket, az álom és ébrenlét határán."  NOW Magazin 

„Immár tényleg nincs az az ébren álmodás a magyar világzenében, amely ezt a teljesítményt hajazni lenne képes!” Riff.hu

„Az est vendége a Meszecsinka, egy magyar világzenei együttes, aki elvarázsolta és extázisos önmegtapasztalásba ejtette a publikumot ledéren táncoló, lélekből sikító és andalgó érzéki boldogságmámorával. A 4 zenész előadása épp úgy a teljességre törő, mint a zenei programjuk: 7 nyelven énekelnek, a kompozíciók a kelet-európai és latin-amerikai népzenék virtuóz ütköztetései, melyek pszichedelikus hangzásvilágai cikázva egybeúsznak és sikító ritmusokban, csábítóan melodikus szólamban erőteljesen vibrálnak. A hangok mágusa Oláh Annamária, egy tündér énekesnő folyékony gesztikulációval, aki mezítláb táncol a padlón miközben a hangja szállongó vibrátókkal és gégéből jövő alaphangokkal a távoli messzeségbe kószál. Az elragadó előadásuk a közönségen eluralkodott hangulat alapján egy nagy világzenei fesztivál színpadján is megállta volna a helyét. 

Deggendorfer Zeitung 

„A bensőséges, sanzonos pillanatok éppúgy beszippantanak, mint a sodró, már-már rockandrollos menetek; mindent áthat egy olyan sűrű és tapintható atmoszféra, amiben a zenei nyelv összetevőin túl az európai összkultúra esszenciája szólal meg”.

Lángoló Gitárok

„A Meszecsinka ezzel a zenei keverékkel egyedi, teljes joggal nemzetközi porodra illő.”

HNA.de

„Olyan tűz ég benne, ami felperzsel…valahol ott érzem benne a “rock and rollt”, azt a fajta dögöt, amit stílustól függetlenül minden zenében keresek”. NOWMagazin az Ai lemezről.

Ez a koncert olyan volt, mintha egy papnőt néznék, aki miközben zenei kísérettel templomi szertartást végez, nem mellékesen megvillantja nekünk az örök nőt, aki pár visszafogott mozdulattal (mozdul a csípő, lebeg a kéz) képes bármely férfiembert elbűvölni. Táncától az összes rejtői légiós kocsmában kitörne a verekedés, eldöntendő, kinek legyen joga nézni Oláh Annamarit. 

Ekultura.hu

„A legeredetibb hangzásokat ebben a zenekarban fedezhettük fel…a Meszecsinka igazi világzenét játszó együttes, érdemes rájuk odafigyelni.”

Fidelió - "Szívükben eresszék el a lábaikat!"

Kifejezőkészség? Kisugárzás? Varázslat? Igen! Leginkább ez mind együtt!

Riff.hu

„A színpadon ugyanis nem más fog hangot adni érzéseinek, mint a hazai ándörgránd atyazenekarából, a Korai Örömből is jól ismert Biljarszki Emil, valamint a csodás hangú, ördögi és egyszersmind angyali, hátat borzongató, Fókatelepből is hallott Oláh Annamari!”

Kulturgyom.hu

„Az összekötő kapocs ismét Annamária, őserővel áradó éneke egységgé kovácsolja a zeneszámokat”. 

Music.hu - lemezkritika

"A hangszeres és hangszerelési remeklés mellett mindenképpen meg kell említeni Annamária fantasztikus hangját és előadói tehetségét, egyszerűen hátborzongató, hogy milyen mélységek és magasságok szólalnak meg a lényén keresztül, belefeledkezni páratlan élmény, de veszélyes is, az album lecsengésével olyan, mint elhagyva lenni…"

Lángoló Gitárok

„Rengetegen próbálják népies dallamokkal megszólítani a közönséget, azonban ez keveseknek sikerül olyan jól és hitelesen, mint a Meszecsinkának”.

Tiszatajonline.hu

 


Partnereink